Som følge af EUs Rekonstruktions- og insolvensdirektiv ændres konkursloven. De nye regler medfører blandt andet, at det bliver muligt for skyldneren at anmode om forebyggende rekonstruktionsbehandling. Men hvad betyder dette konkret for virksomhederne? Og hvordan adskiller en forbyggende rekonstruktionsbehandling sig fra den almindelige rekonstruktionsbehandling?

Forebyggende rekonstruktionsbehandling kan igangsættes tidligere end den almindelige rekonstruktionsbehandling. Den almindelige rekonstruktionsbehandling forudsætter, at en nødlidende virksomhed opfylder insolvenskriteriet i konkurslovens § 17, stk. 2.

Betingelserne for at anmode om forebyggende rekonstruktion forudsætter derimod ikke nødvendigvis insolvens. En skyldner kan anmode om forebyggende rekonstruktionsbehandling, hvis denne er insolvent, eller hvis denne som følge af økonomiske vanskeligheder har sandsynlighed for at blive insolvent. En nødlidende virksomhed kan således efter de nye regler påbegynde en forebyggende rekonstruktionsbehandling allerede inden virksomheden bliver insolvent. Der stilles altså kun krav om sandsynlighed for insolvens.

Formålet med de nye regler, er et ønske om at give erhvervsdrivende mulighed for, på et tidligere tidspunkt, at få adgang til en rekonstruktionsprocedure, så det i højere grad sikres, at levedygtige virksomheder i finansielle vanskeligheder kan fortsætte driften. Formålet med ordningen er dermed et ønske om at bevare flere nødlidende virksomheder, som i en periode gennemgår økonomiske vanskeligheder.

Begæring om forebyggende rekonstruktion kan indgives af skyldneren selv. Dette giver skyldneren mulighed for på et tidligere tidspunkt at få adgang til rekonstruktionsbehandling.