Udlejning af ens bolig gennem platforme som AirBnB er i de seneste år blevet mere og mere populært i Danmark, men reglerne på området indeholder en række betingelser og begrænsninger, som er nødvendige at kende, inden man går i gang.

Afgørende for, om du må udleje din bolig, er for det første, om du selv ejer boligen, idet kun ejeren som udgangspunkt må udleje. Vær også opmærksom på, at der fx i en ejerforenings eller andelsboligforenings vedtægter kan være fastsat begrænsninger i udlejningsadgangen. Man skal derfor om nødvendigt sikre sig udtrykkelig (og skriftlig) tilladelse fra andelsforeningen, ejerforeningen eller udlejer til at udleje gennem fx AirBnB.

Gennem en deleøkonomisk platform som AirBnB har man normalt lov til at udleje en helårsbolig i op til 70 dage om året, idet den enkelte kommune dog kan hæve grænsen til op til 100 dage om året. For sommerhuse og værelser gælder særlige regler.

Som udgangspunkt skal der kun betales en relativ beskeden skat af lejeindtægterne, idet de første 29.900 kr. (2021) som følge af bundfradraget er skattefri, mens alene 60% af lejeindtægten ud over bundfradraget beskattes som kapitalindkomst.

Lejeloven omfatter ikke lejeforhold om beboelseslejligheder, der udlejes til ferie- eller fritidsmæssige formål, jf. lejelovens § 1, stk. 3, hvorfor du som udgangspunkt selv kan fastsætte lejens størrelse.

Som udlejer gennem AirBnB skal du være opmærksom på, at du normalt ikke gennem dit forsikringsselskab kan få erstatning for skader eller tyveri, som sker mens du udlejer boligen. De deleøkonomiske platforme har dog ofte en værtsgaranti, som dækker skader, men i begrænset omfang.

AirBnB- og andre platformslejere kan klage til Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme vedrørende uenigheder om lejeforholdet, og både udlejer og lejer kan indbringe stridigheder for domstolene.