Ansvar ved bådulykker er et komplekst område inden for søretten, der involverer både nationale og internationale regler. Søloven (LBKG 2023-06-29 nr. 1013) indeholder en række bestemmelser, der regulerer ansvar ved søulykker, herunder personskade, tingsskade og tab af forsørger.

 

Førerens ansvar

Føreren af en båd har en grundlæggende pligt til at navigere sikkert og overholde søvejsreglerne. Søloven § 152 a fastsætter et objektivt ansvar for førere af visse fartøjer, herunder speedbåde og vandscootere, for personskade og tab af forsørger, der forårsages ved en søulykke. Det objektive ansvar indebærer, at føreren kan holdes ansvarlig, uanset om der foreligger skyld. Bestemmelsen lyder:

"Den, der er ansvarlig for en speedbåd med en skroglængde under 15 m, en vandscooter eller et lignende fartøj, [...] er uden hensyn til skyld ansvarlig for personskade og tab af forsørger, som fartøjet forvolder i forbindelse med en søulykke".

Dog kan erstatningen nedsættes eller bortfalde, hvis skadelidte eller afdøde har medvirket til skaden ved forsæt eller grov uagtsomhed. Dette er i overensstemmelse med almindelige erstatningsretlige principper, hvor medvirken fra skadelidtes side kan påvirke erstatningsansvaret.

I tilfælde, hvor der er tale om sammenstød mellem skibe, reguleres ansvaret af Søloven § 161. Her gælder det, at hvis skylden alene ligger på den ene side, skal den skyldige erstatte al skade. Hvis der er skyld på begge sider, fordeles ansvaret efter graden af skyld, eller skaden deles ligeligt, hvis en præcis fordeling ikke kan fastlægges.

 

Ejerens ansvar

Ejeren af en båd kan under visse omstændigheder også holdes ansvarlig for skader, der forårsages af fartøjet. Søloven § 151 fastslår, at rederen hæfter for skade, der er forårsaget ved fejl eller forsømmelse i tjenesten af skibsfører, mandskab eller andre, der udfører arbejde i skibets tjeneste.

Ejeren kan således blive holdt ansvarlig, selv om vedkommende ikke selv har ført båden, hvis skaden skyldes fejl begået af personer, som ejeren svarer for. Ejeren kan dog søge regres mod den person, der faktisk har forvoldt skaden, jf. § 151, stk. 2, dvs. kræve dækning hos skadevolder for det, rederen skal betale til skadelidte.

§ 151 er efter sin ordlyd tydeligvis rettet mod traditionel erhvervsmæssig skibsfart, men søloven indeholder ikke en udtrykkelig definition af, hvem der kan betegnes som reder. Ifølge forarbejderne til søloven afgøres dette efter en konkret vurdering, hvor udgangspunktet er, at rederen er den, der forestår driften af skibet, og i hvis økonomiske interesse skibet opererer.

Det betyder, at ejeren af en fritidsbåd kan anses som reder, hvis vedkommende opfylder disse kriterier. Administrative forskrifter præciserer, at ejeren af en fritidsbåd som hovedregel vil have status som reder, hvis båden lånes ud til en anden person. Ejeren har i så fald pligt til at sikre, at lovens regler overholdes, og kan gøres ansvarlig for overtrædelser, hvis vedkommende har været bekendt med dem uden at gribe ind.

 

Passagerers/besætningsmedlemmers ansvar

Passagerer kan i visse tilfælde også pålægges ansvar, hvis deres handlinger direkte har bidraget til ulykken. Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvis en passager har forstyrret føreren eller på anden måde handlet uagtsomt, og dette har ført til en ulykke. Søloven indeholder dog ikke specifikke regler om passagerers ansvar, hvorfor sådanne situationer vil blive vurderet efter almindelige erstatningsretlige principper.

 

Forsikringsdækning

Forsikringspligten for speedbåde, vandscootere og lignende fartøjer er fastsat i Søloven § 154 a. Forsikringspligten påhviler den, der benytter fartøjet eller lader det benytte, og svarer til princippet i færdselslovens regler om ansvarsforsikring for motordrevne køretøjer. Forsikringen dækker typisk skader på tredjemand, men det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle undtagelser i forsikringsbetingelserne.

 

Juridiske konsekvenser

Ved alvorlige ulykker, der resulterer i personskade eller dødsfald, kan der være både civilretlige og strafferetlige konsekvenser. Civilretligt kan den ansvarlige part pålægges at betale erstatning for skaderne, herunder tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte samt tab af forsørger. Strafferetligt kan der blive tale om bøder eller fængselsstraf, afhængigt af omstændighederne.

 

Internationale regler

Ved ulykker i internationalt farvand finder internationale søfartsregler og konventioner anvendelse. Det kan eksempelvis være reglerne i SOLAS-konventionen (International Convention for the Safety of Life at Sea) eller MARPOL-konventionen (International Convention for the Prevention of Pollution from Ships).

 

Domspraksis og fortolkning

Domspraksis spiller en vigtig rolle ved fortolkningen af reglerne om ansvar ved bådulykker. Et par eksempler kan illustrere dette; selv om de vedrører erhvervsmæssige forhold, er de også relevante og illustrative for, hvad der gælder for fritidssejlads.

En Sø- og Handelsretsdom fra 1961 (U.1961.982S) fastslog, at erstatningsansvaret skulle nedsættes, fordi skadelidte selv havde handlet uagtsomt, da en fiskerbåd sank efter at have påsejlet en knækket bundgarnspæl i hårdt vejr.

En dom fra 1975 (FED1996.75) pålagde en fiskeskipper ansvar for at undlade at give tilstrækkelig instruktion til hans besætningsmedlemmer, hvilket førte til en arbejdsulykke.

 

Objektivt ansvar

Søloven § 152 a fastlægger et objektivt ansvar for speedbåde og vandscootere, hvilket er en undtagelse fra det almindelige culpaansvar, der ellers gælder i dansk ret. For at man kan ifalde erstatningsansvar skal der ellers normalt foreligge culpa fra skadevolders side, dvs. at vedkommende skal have handlet forsætligt eller uagtsomt. Objektivt ansvar betyder, at skadevolderen er ansvarlig for følgerne, selv om der ikke kan påvises skyld eller uagtsomhed.

Ifølge forarbejderne til § 152 a har man vurderet, at risikoen ved sejlads med speedbåde og vandscootere er så høj, at det er rimeligt at pålægge føreren et objektivt ansvar for personskade og tab af forsørger.

 

Sammenstød mellem skibe

Ved sammenstød mellem skibe reguleres ansvaret af Søloven §§ 161-162.

Hvis ingen af parterne bærer skylden for sammenstødet, der således skyldes en ulykkelig hændelse, eller hvis det ikke kan fastslås, hvem der har skylden, bærer hvert skib sin egen skade. Dette gælder dog ikke for personskade og tab af forsørger, hvis mindst ét involveret fartøj er omfattet af § 152 a.