Bådforsikring og bådforsikring er mange ting. Der kan være store forskelle fra forsikringsselskab til forsikringsselskab og mellem de forskellige varianter. Se dig godt for og læs det, du ikke gider læse!
Som bådejer skal du navnlig overveje to forsikringer og du bør give dig selv en virkelig god begrundelse, hvis du ikke tegner dem begge:
- En kaskoforsikring, der dækker skader på din egen båd, uanset om du selv er årsag til skaden, eller om den skyldes andet eller andre.
- Kaskoforsikringen dækker normalt bl.a. skader forårsaget af tyveri, hærværk, egen uforsigtighed (medmindre du var påvirket af spiritus eller andre rusmidler, eller båden, kort fortalt, ikke var sødygtig), hændeligt uheld, fx stormskade og lynnedslag.
- Dækningen vil typisk omfatte skader på motor, skrog, redningsflåde/jolle, anker, kæder og tovværk, fastmonteret udstyr til navigation mv. Også skader på kaleche, mast, bom, rig og sejl vil oftest være medforsikret, men her kan gælde særlige regler.
- Skader påført din båd under udlejning dækkes ikke under en privatforsikring. Du kan heller ikke forvente dækning, hvis du fx har været skødesløs med fortøjning af båden.
- Vil du sikre dig bedst muligt erstatningsmæssigt for det tilfælde, at uheldet rammer, skal du tegne en fuld- og nyværdiforsikring (fast takseret forsikringssum). Her får du som udgangspunkt erstatning uden hensyn til, at båden er blevet lidt ældre siden anskaffelsen. Ved en dagsprisforsikring bliver erstatningen fastsat i forhold til den værdi, de beskadigede dele af båden har på uheldstidspunktet.
- Er dit bådkøb lånefinansieret, vil långiver ofte kræve, at du tegner en kaskoforsikring.
- En ansvarsforsikring, som dækker de skader, som du og din båd risikerer at påføre andre mennesker eller andres ting.
- For nogle både er en ansvarsforsikring lovpligtig. Det gælder speedbåde under 15 meter, vandscootere og det, der ligner. For andre bådtyper er det ikke ulovligt ikke at have en ansvarsforsikring, kun uforsigtigt. Nogle havne kræver ansvarsforsikring af deres brugere.
Forsikringerne dækker selvsagt ikke hvad som helst, der umiddelbart falder ind under de korte beskrivelser ovenfor, så læs forsikringsbetingelserne grundigt igennem, inden du forpligter dig. Forsikringsvilkårene varierer i større eller mindre grad fra selskab til selskab og båd til båd, så en mere detaljeret gennemgang her ville ikke give andet end en falsk tryghedsfornemmelse.
Du skal blandt mange andre ting være opmærksom på, om dine forsikringer dækker overalt inden for den geografi, som du vil sejle i. Og dækker forsikringen alle de perioder af året, du ønsker at sejle? Den typiske bådforsikring dækker båden i vand i de varmere måneder og på land i de koldere. Tjek at forsikringen også dækker undervejs op fra vandet på land og på vejen ned i vandet igen. Hvad med indbo, tøj og andet løsøre i forbindelse med indbrud eller skader? En bådkaskoforsikring vil ofte også dække indbo mv. - Dækker forsikringen alle skadestyper i forbindelse med kapsejlads. - Dækker den forureningsskader?
Ud over kasko- og ansvarsforsikring bør du overveje en ulykkesforsikring, der dækker ikke alene dig selv, men også øvrige ombordværende, og eventuelt en retshjælpsforsikring.