Begyndelsen af februar markerer den første skæringsdato for implementeringen af EU's AI-Act, en lovgivning der har til formål at sikre ansvarlig og etisk brug af kunstig intelligens på tværs af EUs markeder. Dette regelsæt, der blev vedtaget for at kontrollere de omfangsrige AI-løsninger og forhindre dem i at løbe af sporet, trådte delvist i kraft den 1. august 2024.
Vigtige datoer for implementering
AI-Act implementeres i flere faser med forskellige skæringsdatoer:
2. februar 2025: Reglerne for AI-systemer med 'uacceptabel risiko' træder i kraft. Dette betyder, at visse AI-systemer, der anses for skadelige eller manipulerende, bliver ulovlige i hele EU. Samtidig kræves det, at virksomheder uddanner deres medarbejdere i brugen af AI-systemer.
2. august 2025: Reglerne for 'Generelle Sprogmodeller' (GPAI) træder i kraft.
2. august 2026: Reglerne for AI-systemer med 'høj risiko', 'begrænset risiko' og 'minimal risiko' træder i kraft.
2. august 2027: Harmonisering mellem AI-Act og relevante EU- og nationale lovgivninger skal være på plads i forhold til 'høj risiko'-AI-systemer.
August 2029: AI-Act skal gennemgås af EU-Kommissionen og evt. revideres.
Risikoprofiler for AI-løsninger
Uacceptabel risiko: AI-systemer, der kan skade mennesker, manipulere eller udnytte folk i sårbare situationer, og dermed true grundlæggende menneskerettigheder, bliver ulovlige.
Høj risiko: AI-systemer, der udgør en væsentlig risiko for sundhed, sikkerhed eller borgernes fundamentale rettigheder, herunder beslutningstagning, bliver strengere reguleret.
Begrænset risiko: AI-systemer, der udfører specifikke opgaver, forbedrer tidligere aktiviteter, registrerer mønstre uden at erstatte menneskelig vurdering, eller forbereder vurderinger.
Minimal risiko: AI-systemer, der ikke falder ind under ovennævnte kategorier.
Uddannelse og overholdelse
Et centralt aspekt i AI-Act er uddannelsen af medarbejdere.
Fra den 2. februar 2025 skal virksomheder sikre, at deres medarbejdere er trænet i brugen og forståelsen af AI-systemer, herunder bevidsthed om mulige bias i systemerne. Ansvaret ligger hos virksomhedens ledelse, som skal sikre overholdelse af de nye regler.
Selvom der endnu ikke er sanktioner for manglende overholdelse - disse træder først i kraft itil august - har virksomhederne et ansvar for at implementere retningslinjerne Ved overtrædelse løber man en risiko for civilretlige krav og søgsmål.
Geopolitisk perspektiv
EU holder fast i AI-Act på trods af dereguleringstendenser i bl.a. USA. Spørgsmålet er, hvor klogt det er, idet det giver USA m.fl. meget store konkurrencefordele. EU har fokus på ansvarlig og etisk AI-brug som et skridt mod at skabe en bæredygtig og sikker teknologisk fremtid, hvor virksomheder har klare retningslinjer og borgerne beskyttes. Det, at vi kommer til at halte bagefter de konkurrerende markeder, kan betyde, at effekten bliver den modsatte af det tilsigtede.