Det er helt sædvanligt, at man i en familie eller venneflok køber båd sammen. De fleste gør det sikkert uden en skriftlig aftale, og i de fleste tilfælde går det utvivlsomt godt. Men det er risikofyldt på samme måde som papirløst samliv uden en samejeoverenskomst er det. Alt er lykkeligt og ukompliceret i starten, og ingen forventer, at det ender i uenighed.
En samejeoverenskomst om en båd tjener en række forskellige formål:
Oprettelsesprocessen er en rigtig god lejlighed til at få talt grundigt igennem, hvad der skal gælde, mens man ejer båden: hvordan fordeler man brugen? Hvem må sejle den, og må man udlåne eller udleje den? - Hvordan, hvornår og med hvor meget betales løbende driftsudgifter? Hvordan med reparationer og fornyelse? Hvad må man, og hvad må man ikke med båden? Hvor meget og hvilket arbejde skal man hver for sig lægge i båden? Opbevaring? Liggehavn? Forsikring? Misligholdelse? Osv., osv.
En samejeoverenskomst bør også tage stilling til, hvad der skal ske, når eller hvis man skal af med båden, hvad enten det sker i form af salg eller skrotning: kommer man med ulige andele af købesummen, skal man måske også gå med ulige andele af salgssummen? Hvem kan kræve salg, hvornår og hvordan? Skal en part have køberet eller forkøbsret til båden? Osv., osv.
Alle ved, at det er lettere at læse i en aftale, hvad der er gælder, end at diskutere på bar bund, hvad der er rimeligt og urimeligt. Lad være med at risikere de gode familieforhold eller et godt venskab ved at vælge den nemme løsning, mens alt er sjovt og godt.
Du kan gratis hente skabeloner til bådsamejekontrakter hist og pist på nettet. Typisk står der ved siden af download-knappen, at brug sker helt på eget ansvar. Ellers burde det stå der. Den slags forbehold tager din advokat ikke. Han eller hun har tværtimod en ansvarsforsikring og er bakket op af en garantifond, som sikrer jer i tilfælde af fejl eller forglemmelser.
Alexander bistår gerne.