Ejeren af en helårsbolig kan ansøge kommunen om tilladelse til at bruge sin bolig som flexbolig. En flexbolig er en helårsbolig uden bopælspligt, hvilket betyder, at man kan benytte boligen hele året rundt, fx som fritidsbolig. Reglerne om flexboliger fandtes tidligere i Boligreguleringsloven, men findes nu i Planloven.
Baggrunden for at tillade flexboliger var, at man fra politisk side ønskede vækst i Danmarks yderområder og at undgå, at helårsboliger forfalder ved at stå tomme i længere tid.
Det er primært flexboligens ejer og dennes nærmeste familie, der må benytte boligen. Planloven begrænser ikke brugen af flexboliger, som derfor modsat sommerhuse - kan anvendes ubegrænset hele året rundt.
Flexboliger må gerne udlejes i korte perioder, så længe udlejningen ikke får karakter af erhvervsmæssig udlejning. Udlejningen skal ske i overensstemmelse med Sommerhuslovens regler.
Såfremt den enkelte kommune respekterer andre regler, fx Planloven og lokalplaner, bestemmer kommunen selv, hvordan reglerne for flexboliger skal håndteres i kommunen. Det er således op til den enkelte kommune, om man alene vil meddele en personlig flexboligtilladelse til boligens aktuelle ejer, eller om man vil knytte flexboligtilladelsen til boligen, således at tilladelsen følger boligen ved ejerskifte. Det er muligt for kommunen at tidsbegrænse tilladelsen, således at den bortfalder efter et fastsat tidsrum.
I de kommuner, hvor der er en generel bopælspligt, er det ikke muligt at få tilladelse til flexbolig.
(September 2020)