Og nu dropper anklagemyndigheden endnu seks sager.

En sag om en grisetransportør, der blev tiltalt med påstand om bøde på 75.000 kroner og rettighedsfrakendelse, er nu blevet frafaldet ved byretten uden, at tiltalte stilles for en. Det oplyser juniorpartner Rikke Bach Nielsen ved advokatfirmaet Sønderby Legal, som repræsenterer erhvervsdrivende, der står tiltalt, blandt andet i en række. En sag om en grisetransportør, der blev tiltalt med påstand om bøde på 75.000 kroner og rettighedsfrakendelse, er nu blevet frafaldet ved byretten uden, at tiltalte stilles for en dommer. Det oplyser juniorpartner Rikke Bach Nielsen ved advokatfirmaet Sønderby Legal, som repræsenterer erhvervsdrivende, der står tiltalt, blandt andet i en række sager om grisetransporter, som anklagemyndigheden har forsøgt at rejse. "Vores opgave er, med EU-retten i hånden, at bidrage til at skaffe arbejdsro ved at nedbringe antallet af overflødige tiltaler. Det vil helt sikkert udkrystallisere sig i bedre arbejdsklima i sektoren, og det er der hårdt brug for, hvis nogen skal tilskyndes til at transportere en gris fra A til B" i et svar til Effektivt Landbrug. 

Hos Sønderby Legal har man de sidste par år forsøgt at nedbringe antallet af unødvendige tiltaler mod virksomheder i produktionsdanmark, forklarer juniorpartneren.

Kravene var der ikke før 

Sagen, som er nummer 87 i rækken af påtaleopgivelser (mod nul tabte), angik overtrædelse af EUs regler om lastetæthed, som ikke var overtrådt. Man ville straffe for at have overtrådt nogle mindstekrav, som slet ikke fandtes, dengang transporten blev udført. De skærpede mindstekrav, man ville straffe for, blev først indført nogle år senere. Det retssikkerhedsmæssigt kritiske er, at den tiltalte transportør stod til at blive rettighedsfrakendt på en grundløs tiltale. Igennem fl ere år, lyder det fra Rikke Bach Nielsen.- Vores vigtigste opgave er at bidrage til, at f l est mulige sager ikke ender foran dommeren. Det er ikke nok at blive frifundet. Efter vor EU-retlige vurdering er det i sig selv retsstridigt, at uskyldige stilles for en dommer. Det er også sådan, at Højesteret ser på tingene. Derfor er det vigtigt for klienterne, at der sættes ind EU-juridisk, længe før sagen skal i retten. Således det »tryk« på virksomhederne, som det er at komme i retterne, og som udfordrer deres erhvervsudøvelse, kan blive lettet. Når man har en påstand om rettighedsfrakendelse hængende over sit hoved, påvirker det naturligvis alle de dispositioner, man som selvstændig foretager sig, siger hun. Udover frafaldet mod grisetransportøren har anklagemyndigheden også frafaldet fem påtaler om indsendelse af GPS-oplysninger i andre sager, fordi Fødevarestyrelsen har justeret sin praksis ved kontrollen af returlogbøger. Ændringen betyder, at man ikke længere politianmelder for manglende indsendelse af returlogbog, GPS-udskrifter og temperaturlog, men fremover håndterer disse overtrædelser med administrative sanktioner, for eksempel en indskærpelse.

Odensekomplekset

Som avisen tidligere har berettet om, står store dele af branchen fortsat tiltalt ved anklagemyndigheden i Odense, men sagerne er ifølge Sønderby Legal p.t. trukket tilbage fra retten af anklagemyndigheden. Der er tale om over 1.000 forhold, som ifølge Sønderby Legal er grundløse, og som derfor forventes frafaldet. Det vides ikke, hvornår anklagemyndigheden vil beslutte sig. Det er både forhold omkring transporttid og GPS-oplysninger. Dermed kommer den her ændring af praksis for indsendelse af GPS-udskrifter til at have betydning for de mange sager, som ligger og venter på anklagemyndighedens beslutning, vurderer Rikke Bach Nielsen. Er det muligt at erstatte slutningen med: Fyns Politi oplyser overfor Effektivt Landbrug, at sagerne der refereres til som »Odensekomplekset« er i færd med at blive yderligere efterforsket af Fyns Politi. Først når denne efterforskning er afsluttet, vil anklagemyndigheden ved Fyns Politi tage stilling til sagerne. De seks sager, der beskrives som droppede, indgår i dette store sagskompleks og vil ligeledes først blive endeligt juridisk vurderet, når efterforskningen er afsluttet, lyder svaret fra anklagemyndigheden.

Artiklen er skrevet af Hans Sønderby Christensen og Rikke Bach Nielsen.