Autorisationsloven har til formål at styrke patientsikkerheden og fremme kvaliteten af sundhedsvæsnets ydelser. Samtidig sikrer loven - ud over den faglige stolthed - tilliden mellem sundhedsvæsnets forskellige aktører og de enkelte patienter.

Lovens formål opnås ved autorisation af nærmere bestemte grupper af sundhedspersoner, hvor andres virksomhed på det pågældende virksomhedsområde kan være forbundet med større fare for patienterne. Eksempelvis hvor en person udgiver sig for at være læge uden at være det.

Konkret giver autorisationsloven dig, der er autoriseret sundhedspersoner, retten til at anvende en bestemt titel og til at udøve en bestemt sundhedsfaglig virksomhed. Autorisationen indebærer samtidig, at du er omfattet af en række pligter - eksempelvis pligten til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn med den faglige virksomhed, der udøves af autoriserede sundhedspersoner og sundhedspersoner, som handler på disses ansvar. Autoriserede psykologer er dog undtaget, da tilsynet her ligger ved Psykolognævnet.

Såfremt du ikke overholder forpligtelserne, kan det medføre en række forskellige sanktioner - ultimativt fratagelse af autorisationen. Sidstnævnte kan være tilfældet, hvis du må antages at være til fare for patientsikkerheden på grund af en række forhold anført i autorisationsloven, f.eks. ved grov forsømmelse af stillingen.

Grov forsømmelighed foreligger, hvis du groft tilsidesætter dine faglige forpligtelser. De faglige forpligtelser kan -  ud over pligten til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed - udledes af de pligter, der gælder om at føre patientjournaler, overholde reglerne om information, samtykke og tavshedspligt m.v. i forbindelse med patientbehandling.

Da fratagelse af autorisation er en afgørelse i forvaltningslovens forstand, har myndighederne pligt til at foretage partshøring, begrunde afgørelsen korrekt mv. Ofte vil selve afgørelsen være båret af et skøn, hvor der gælder krav til saglighed og proportionalitet.

Det indebærer blandt andet, at sanktionen ikke må gå videre, end hvad formålet tilsiger. Styrelsen for Patientsikkerhed skal således konkret vurdere, om et mindre indgribende middel, f.eks. et fagligt påbud, er en tilstrækkelig sanktion af den manglende overholdelse af pligterne.

Hvis det ikke findes tilstrækkeligt med mindre indgribende sanktioner, og en fuldstændig autorisationsfratagelse på den anden side ikke skønnes nødvendig fordi du ikke i alle aspekter af din faglige virksomhed er til fare for patientsikkerheden, kan der foretages en virksomhedsindskrænkning. Det kan som - eksempel - indebære, at du pålægges at afholde dig fra visse patienter og/eller behandlinger.

Herudover vil der i visse situationer være mulighed for midlertidig fratagelse af autorisationen, såkaldte afgørelser med vilkår, forbud, påbud, skærpet tilsyn eller suspension af autorisationen.

Som autoriseret sundhedsperson er du forpligtet til - på begæring - at afgive de oplysninger til Styrelsen for Patientsikkerhed, der er nødvendige for, at styrelsen kan gennemføre det faglige tilsyn. Det samme gælder for autoriserede sundhedspersoners arbejdsgivere. Herudover er du forpligtet til at medvirke efter styrelsens nærmere anvisninger. Dog har du ikke pligt i givet fald til at inkriminere dig selv.

Typiske spørgsmål i sager af denne karakter er:

  • Er jeg omfattet af autorisationsloven?
  • Hvilke pligter er jeg omfattet af?
  • Har jeg overtrådt mine forpligtelser?
  • Hvilken betydning kan det få for et eventuelt ansættelsesforhold?
  • Er jeg forpligtet til at give oplysninger, der er omfattet af tavshedspligten?
  • Er en bestemt sanktion berettiget?
  • Hvordan er processen ved Styrelsen for Patientsikkerhed?
  • Kan jeg få hjælp til en retssag?
  • Kan en autorisation generhverves?