Skattestyrelsen har tidligere i år offentliggjort et styresignal om en praksisændring vedrørende opgørelsesmetoden for gevinst og tab ved krydshandler imellem kryptovalutaer, og fristen for genoptagelse af ældre kontrolsager og skatteansættelser udløber snart.
Skattestyrelsen har gennem flere år haft fokus på at foretage kontrol af beskatning af kryptovaluta, herunder eksempelvis bitcoins og ether.
Dette har ført til stort antal kontrolsager, hvor Skattestyrelsen har gennemført ændringer af de foretagne skatteansættelser for en lang række skatteydere med henvisning til, at der ikke var selvangivet korrekt eller i øvrigt mangelfuldt for så vidt angår gevinst og tab på kryptovaluta.
Praksisændring
I august 2022 har Skattestyrelsen taget en ny beregningsmodel i anvendelse ved opgørelse af henholdsvis gevinst og tab på kryptovalutaer købt i spekulationsøjemed efter statsskattelovens § 5.
Skattestyrelsen har i den forbindelse implementeret en ny it-løsning. Dette med henblik på at sikre en nøjagtig opgørelse, hvorved Skattestyrelsen har erkendt ikke at have foretaget korrekte ansættelser ved tidligere opgørelser, uanset Skattestyrelsen naturligvis har været forpligtet til at sikre en korrekt opgørelse ved de gennemførte ændringer.
Dette har resulteret i en praksisændring for opgørelse af gevinst og tab på kryptovalutaer ved krydshandler beskrevet i Skattestyrelsens styresignal offentliggjort som SKM2024.218.SKTST.
Ved en krydshandel forstås en handel mellem to forskellige kryptovalutaer, hvor der sker et bytte af en kryptovaluta mod en anden kryptovaluta. Dette kan eksempelvis være anskaffelse af bitcoins (BTC) mod afståelse af ether (ETH).
Tidligere praksis
Frem til efteråret 2022 har Skattestyrelsen opgjort anskaffelses- og afståelsessummer på baggrund af lukkekursen på de i kontrolsagerne omhandlede kryptovalutaer.
Ved Skattestyrelsens opgørelse af værdiansættelsen af en krydshandel mellem to kryptovalutaer har der i flere tilfælde været en difference mellem anskaffelses- og afståelsessummerne for henholdsvis køber og sælger i samme handel. Ved en korrekt værdiansættelse i en byttehandel er værdierne naturligvis identiske.
Ny praksis
Det fremgår af styresignalet offentliggjort som SKM2024.218.SKTST, at praksisændringen vedrørende opgørelsesmetoden for krydshandler består i tre forhold:
Anvendelsen af kursen på transaktionstidspunktet
Skattestyrelsen har på baggrund af den nye IT-løsning og beregningsmodel fået adgang til at værdiansætte de handlede aktiver baseret på kursen på transaktionstidspunktet (femminutters kurser) i stedet for lukkekursen.
Princip om ens anskaffelses- og afståelsessummer
Der er indført et princip om, at der ved en krydshandel ikke kan opstå en difference mellem værdiansættelsen på det anskaffede aktiv og på det afståede aktiv.
Prioritering
Skattestyrelsen har udarbejdet en generel prioriteringsliste, som anvendes ved værdiansættelsen, hvortil der foretages en prioritering for hver enkelt handel. Prioriteringslisten anvendes til at finde det aktiv i krydshandlen, hvis kurs er mest valid. Værdiansættelsen sker herefter til kursen på det aktiv, der i krydshandlen er højest prioriteret.
Adgang til genoptagelse og fristen kan være nært forestående
Som beskrevet i styresignalet udgør dette en underkendelse af Skattestyrelsens tidligere praksis, og der er på den baggrund adgang til genoptagelse efter reglerne i skatteforvaltningslovens §§ 26 og 27.
Frem til 1. maj 2025 vil skatteansættelser for indkomståret 2021 og frem kunne genoptages, hvis der er behov for dette som følge af forkerte opgørelser foretaget af Skattestyrelsen.
Måtte det imidlertid være aktuelt at få genoptaget ældre skatteansættelser, herunder eksempelvis skatteansættelsen for indkomståret 2020, skal en anmodning herom fremsættes senest seks måneder efter styresignalets offentliggørelse på www.skat.dk.
Styresignalet er offentliggjort den 15. april 2024, hvorfor en anmodning om ekstraordinær genoptagelse skal fremsættes senest den 15. oktober 2024.
Fristen er således nært forestående for ældre skatteansættelser, og måtte du have behov for hjælp til at forstå praksisændringen samt betydningen af denne, er du velkommen til at kontakte os helt uforpligtende.