Som led i Regeringens Iværksætterpakke blev Selskabsloven i slutningen af 2024 ændret, så minimumskapitalkravet for anpartsselskaber blev nedsat til 20.000 kr., og såkaldt equity crowdfunding blev gjort muligt for anpartsselskaber.

10. marts 2025 | SELSKABSRET

Nedsættelse af kapitalkravet for anpartsselskaber (ApS)

Fremover kan man stifte et anpartsselskab med en selskabskapital på 20.000 kr., hvilket er en halvering af det tidligere kapitalkrav på 40.000 kr. Formålet med at reducere minimumskapitalkravet for anpartsselskaber er at gøre det nemmere for iværksættere at rejse kapital og således sænke de barrierer, der er forbundet med at starte og drive virksomhed i anpartsselskabsform.

Danmark har siden afskaffelsen af iværksætterselskaberne, hvor kapitalkravet var 1 kr., haft et af de højeste krav til indbetaling af selskabskapital i EU. Nedsættelsen af minimumskapitalkravet for anpartsselskaber skal derfor bidrage til at styrke danske iværksætteres konkurrenceevne i forhold til andre europæiske lande, hvor kravene generelt er lavere. Håbet er fra regeringens side, at dette vil føre til flere nystiftede anpartsselskaber i Danmark.

Ved stiftelse af anpartsselskaber skal stifterne stadig være opmærksom på selskabslovens krav til fremgangsmåden ved stiftelsen. Manglende overholdelse af stiftelsesreglerne kan efter omstændighederne medføre erstatningsansvar over for selskabet eller selskabets kreditgivere.

Nedsættelsen af minimumskapitalkravet til 20.000 kr. betyder også, at eksisterende anpartsselskaber kan nedsætte deres selskabskapital til 20.000 kr. Det er i den forbindelse vigtigt at være opmærksom på selskabslovens kapitalbeskyttelsesregler. Selvom kapitalkravet sænkes, skal der fortsat opretholdes en selskabskapital, der lever op til selskabslovens krav om forsvarligt kapitalberedskab. Selskabets ledelse er ansvarlig for, at selskabet opfylder selskabslovens krav til anpartsselskabers kapital, og kan efter omstændighederne ifalde et ledelsesansvar, hvis selskabslovens regler ikke iagttages.

Mulighed for equity crowdfunding for anpartsselskaber

Indtil nu har kun aktieselskaber kunnet benytte sig af muligheden for at udbyde aktier til offentligheden, men med den nye lovændring kan anpartsselskaber nu udbyde anparter til offentligheden gennem såkaldt equity crowdfunding.

I praksis vil det fungere således, at et anpartsselskab kan præsentere sin forretningsidé og investeringsmulighederne via en crowdfunding-platform, der er tilgængelig for både private og professionelle investorer.

Ved at gøre equity crowdfunding muligt for anpartsselskaber, skabes der nye muligheder for mindre virksomheder, som nu kan rejse vækstkapital fra en bredere gruppe investorer.

Få en gratis vurdering

Ønsker du at stifte et nyt anpartsselskab eller at nedsætte dit anpartsselskabs nuværende selskabskapital, står vores eksperter på området altid til rådighed for spørgsmål samt en gratis vurdering af din sag.