De seneste to årtiers regeringer og Folketing har underprioriteret landets domstole i en sådan grad, at det går voldsomt ud over retssikkerheden og sætter mennesker og virksomheder under voldsomt økonomisk og psykisk pres.
De seneste finanslove indeholder intet, der for alvor kan bringe retssystemet på fode igen. Nedturen og forfaldet fortsætter. Der er ingen tvivl om, at en del af forklaringen som det også gælder for politi, hospitals- og fængselsvæsen, stats- og kommunalforvaltninger - er strukturel, men det løses ikke ved økonomisk udsultning.
- Bortset fra Cypern er vi det EU-land, der bruger færrest penge på domstolene pr. indbygger.
- Danmark bruger 0,17% af bruttonationalproduktet til domstolene. Til sammenligning bruger Sverige 0,27% af BNP og Finland 0,24%.
- I EU har kun Irland færre dommere pr. indbygger end Danmark.Vi har 6,6 dommere pr. 100.000 indbyggere. Til sammenligning har EU-landene foran Irland og os på sidste- og næstsidstepladsen fra 11,2 til 41,5 dommere pr. 100.000
- indbyggere.
- I gennemsnit er ventetiden på at få sin sag afgjort ved danske domstole nu 20 måneder. Nogle steder er den mere end 2 år. Og i flere og flere retskredse kan man end ikke længere anslå, hvornår nyanlagte sager vil kunne afgøres.
Økonomiske krav, familieretlige sager, straffesager og alle mulige andre mellemværender og uenigheder: når vi er godt i gang med at forringe retssikkerheden så markant, som tilfældet er, er der mange andre af samfundets grundpiller, som også er ved at erodere.
Det har vi som advokater en speciel pligt til at gøre opmærksom på.