Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) fører bl.a. tilsyn med faglig virksomhed, der udøves af autoriserede sundhedspersoner, og med sundhedspersoner, der handler på disses ansvar. Det følger direkte af autorisationslovens § 5 stk. 1.

Autoriserede psykologer er dog undtaget, jf. samme lovs § 5, stk. 3, da Psykolognævnet fører tilsyn med disse.

Efter autorisationslovens § 6, stk. 1, er du, som autoriseret sundhedsperson, forpligtet til på begæring af STPS at afgive oplysninger, der er nødvendige for gennemførelse af tilsynet, og at medvirke ved tilsynet efter de nærmere anvisninger fra STPS.

Det fremgår af forarbejderne til autorisationsloven, at det bl.a. indebærer, at du er forpligtet til på begæring at give møde hos STPS.

Oplysningerne har til formål at belyse din håndtering af en faglig problemstilling eller en problemstilling vedrørende din egnethed. Oplysningerne kan bl.a. være:

  • journalmateriale,
  • redegørelser om en konkret behandling af en patient og baggrunden herfor, eller
  • hvilken information, patienten har modtaget i forbindelse med behandlingen m.v.

Du skal være opmærksom på, at du har ret til ikke at inkriminere dig selv, jf. retssikkerhedslovens § 10, stk. 1. Du har med andre ord i denne forbindelse en tavshedsret. Hvis der er konkret mistanke om, at du har begået en lovovertrædelse, der kan medføre straf, gælder autorisationslovens oplysningspligt nemlig ikke i forhold til dig som mistænkt - medmindre det kan udelukkes, at oplysningerne kan have betydning for bedømmelsen af den formodede lovovertrædelse. STPS skal vejlede dig om denne tavshedsret.

Du kan meddele samtykke til at afgive oplysningerne. Hvis du gør det, skal samtykket være skriftligt og skal meddeles på et frivilligt, specifikt og informeret grundlag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.

Efter den almindelige oplysningspligt er du ikke forpligtet til at underkaste dig f.eks. psykiatriske, neurologiske eller andre sagkyndige undersøgelser. STPS kan dog give påbud herom til brug for belysning af en sag om din egnethed, jf. autorisationslovens § 10 a. Det vil også kunne være kontrolforanstaltninger, som f.eks. en urinprøve til belysning af om du er påvirket af alkohol eller medicin eller har indtaget diverse lægemidler.